Nieuws

Zonnedaken Sponsorloop

Op 10 april houden we samen met de Activiteiten Commissie een sponsorloop.

Vorig jaar hebben we op de Dag van de Duurzaamheid de kinderen kennis laten maken met duurzaamheid. Volgens ons een groot succes wat naar meer smaakte.

De afgelopen tijd hebben wij als buurtcoöperatie Meerkracht ons bezig gehouden met hoe we in Meerstad zelf lokaal energie kunnen opwekken. Het dak van de school is een logische en interessante optie om vol te leggen met zonnepanelen, zelfs als we over een aantal jaren als school gaan verhuizen. Met dit zonnedak kunnen we energie opwekken voor huizen in Meerstad en omgeving die een ongeschikt of te klein dak hebben, maar ook voor de school zelf. De stroomrekening wordt dan lager, én we maken weer een klein stapje richting een duurzamere wereld. Daarom hebben we vandaag een sponsorloop gehouden waarmee kinderen extra geld bij elkaar kunnen lopen zodat de school meer zonnepanelen kan kopen. Hoe leuk zou het zijn als straks de kinderen kunnen zeggen "kijk daar liggen onze zonnepanelen"! Elk paneel kost 125 euro en levert netto over 15 jaar ongeveer 200 euro voordeel op.

Niet alleen de school kan meedoen met dit opwekproject, maar iedereen met postcode 9608, 9613, 9614, 9616, 9617, 9622, 9623 of 9723. Voor meer details kun je hier alle project informatie vinden, en mocht je ook met ons mee willen doen dan kun je daarvoor een vrijblijvende intentieverklaring invullen. Voor meer informatie kun je ons natuurlijk ook altijd even aanspreken of mailen op info@meerkracht.org

Zonnedak op school

ALV met extra: zonnedaken

Op 13 maart houden we vanaf 20:00 tot 21:30 (inloop vanaf 19:30), in SWS Meeroevers (in het gymlokaal van de school) onze jaarlijkse ALV. Zoals we ook eerder deden, willen we van de gelegenheid gebruik maken om iets extra's te doen. Deze avond is dat de presentatie van ons plan voor twee zonnedaken. Omdat we denken dat dit voor meer dan alleen onze leden interessant is, is iedereen uit de buurt welkom.

In de pauze schenken we thee en koffie. We vinden het fijn als je daarvoor een eigen mok mee kan nemen. Dat scheelt afval.

Update: de presentatie die we gaven is nu ook hier te downloaden om nog eens rustig door te lezen.

Schoolplein

Dag van de Duurzaamheid Meeroeversschool

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, heeft een aantal vrijwilligers van de coöperatie de Meeroeversschool geholpen met een programma over duurzaamheid. We wilden ook de kleinste Meerstadjes laten kennis maken met Duurzaamheid en alles daaromheen. Daar kun je wat ons betreft niet vroeg genoeg mee beginnen.

We begonnen de dag rond kwart voor negen met het planten van een fruitboom. Vervolgens gingen de de kinderen bezig met duurzaamheid. We hadden onder andere duurzame proefjes geregeld, lieten de kinderen een wormen-compost-bak maken, en lieten de kinderen een lunch bereiden van zelfgekweekte pompoenen en fruit en brood dat nog wel goed was maar niet meer verkocht kon worden. De oudere kinderen hebben we uitgedaagd om alvast aan een ontwerp te maken van een duurzaam plein en schoolgebouw voor de nieuw te bouwen school.

Gelukkig kregen we hulp van maar liefst 14 ouders. De reacties van kinderen en ouders na afloop van de dag waren hartverwarmend. We kijken terug op een geslaagde Dag van de Duurzaamheid!

Schoolplein

Informatiemarkt gezamenlijke elektriciteitsproductie

Meerkracht wil met Meerstad naar 0 op de meter. Dit willen we realiseren door zelf electriciteit op te wekken. Dit doen we met wind- en zonne-energie, energieopslag en/of toepassingen met waterstof. Kortom: eigen opwek, samen met jou! Doe je mee?

Om een aantal mogelijkheden te tonen organiseerden we op 16 mei een avond vol informatie over gezamenlijke opwekmogelijkheden. Hierbij wilden we heel graag jullie mening en ideeën horen! Kijken we binnenkort naar onze eerste gezamenlijke windmolen? Of ligt er straks een zonnepark energie voor ons op te wekken? Uit de discussies op de avond bleek dat voor beiden wat te zeggen is. We gaan daarom als coöperatie door met het onderzoeken van de mogelijkheden. Op het moment dat we onze ideeën uitgewerkt hebben tot een concreet plan, zullen we een nieuwe avond organiseren.

Windmolen

Succesvolle avond over warmtepompen

In januari hebben we opnieuw een succesvolle voorlichtingsavond gehad over warmtepompen. Er kwamen circa veertig buurtbewoners die benieuwd waren hoe ze de warmtepomp beter kunnen gebruiken. We maakten dankbaar gebruik van de presentatie die Marco Nekeman vorig jaar voor ons gemaakt heeft. Deze presentatie over de beginselen van een warmtepomp is te vinden op onze website: download.

Warmtepompavond-2

Elektrische auto delen?

Willen we testrijden in een elektrische golf? Dat vroeg de gemeente Groningen onlangs aan het bestuur van Meerkracht. De gemeente wil binnenkort het initiatief van stichting Natuur en Milieu ook naar Stad brengen. In dat initiatief least iemand twee jaar lang een elektrische golf en deelt deze minimaal vijf maal per maand met bekenden of onbekenden. Bedoeling is om mensen met elektrisch rijden kennis te laten maken.

Wij denken dat onze coöperatie hier inderdaad een rol kan spelen. We willen het concept daarvoor een klein beetje aanpassen. In plaats van één 'hoofdleaser' willen we met een aantal leden de auto leasen. We gebruiken de auto dan als coöperatieve deelauto. Als we bijvoorbeeld met tien leden de auto leasen, dan kunnen de deelnemers gemiddeld drie dagen per maand de auto gebruiken. In dat geval betaalt elk 50 euro per maand, waarbij we nog na willen denken hoe we rekening kunenn houden met daadwerkelijk gebruik.

We gaan nu eerst belangstelling polsen. Bij voldoende belangstelling werken we het voorstel samen met de gemeente verder uit. Voor wie toch iets meer informatie wil hebben, staat hier een korte samenvatting van het initiatief van Natuur en Milieu. Aanmelden kan via .

Vanwege gebrek aan directe interesse hebben we besloten dit initiatief voorlopig niet verder te ontwikkelen.

Elektrische deelauto

Leven zonder afval

Op woensdag 8 november organiseert de coöperatie een avond rond het thema afval. Net als bij energie is de eerste stap in verduurzaming besparing. Minder afval produceren, dus! Tijdens de avond zal de gemeente Groningen vertellen hoe ze onder meer met het project 100-100-100 de inwoners wil helpen bij het reduceren van afval. Ook verzorgt Emily-Jane Lowe-Townley, bekend van de blog 'Leven zonder afval' een lezing.

Ook benieuwd hoe jij kan zorgen voor minder afval in deze wereld? Kom dan op woenssdag 8 november om 20:00 naar de Meeroeversschool. Graag vooraf aanmelden via Facebook of via , of kijk eerst hier voor de uitnodigingsbrief.

Minder afval

Eerste ALV - met bonus?

ALV, opwek en samen voor korting bij onderhoudscontract

Op woensdag 11 oktober vond onze eerste Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats. Om alle buurtgenoten de kans te geven met de coöperatie kennis te maken, en te horen wat Klimacom de coöperatieleden op het vlak van warmtepomponderhoud aanbiedt, was de avond voor iedereen uit de buurt toegankelijk.

Tijdens de ALV blikten we terug op het afgelopen jaar, waarin we onder meer een warmtepompavond oraniseerden. Een verslag van de avond staat staat hier. Ook presenteerden we de eerste gezamelijke ledenactie: korting als we via de coöperatie onderhoudscontracten voor uw warmtepomp bij het bedrijf Klimacom afsluiten. Het betreft de mogelijkheid van een nulmeting (een soort naregelen van de warmtepomp) en een onderhoudsabonnement voor een warmtepomp. Details over het aanbod staan bij Documenten.

Onderhoud

Zelf energie produceren? Op 20 september discussie-avond!

We hebben als coöperatie de ambitie om van Meerstad een energieneutraal gebied te maken. Dat moeten we dan wel met elkaar doen. Daarom willen we met onze buurtgenoten in gesprek gaan over hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. Dan moeten we het hebben over welke technieken we in kunnen zetten. Maar ook over de plek waar we elektriciteit opwekken, of misschien opslaan. Dus over hoe we lusten en lasten eerlijk met elkaar kunnen delen.

Om daar een goed gesprek met elkaar over te kunnen voeren, denken we dat we het beste een avond kunnen organiseren waarbij we de We Energy Game van de Hanzehogeschool gebruiken om de gevolgen van verschillende opties te verkennen. Dit zogenaamde Serious Game is bijvoorbeeld ook door de provincie Groningen ingezet bij hun Energiedialoog.

Als je mee wil praten over de toekomstige energievoorziening in Meerstad en omgeving, reserveer dan alvast de avond van 20 september in je agenda!

We Energy Game

EAZ Wind

EAZ Wind

Solar Miles

Elektrisch rijden past goed bij het duurzame karakter van onze wijk. Daarom doen we mee met het mobiliteitsonderzoek van energiecoöperatie Grunniger Power en de Hanzehogeschool Solar Miles. Het doel van dit onderzoek is om mobiliteitspatronen in beeld te brengen. Zo verkennen we samen de mogelijkheden van elektrische deelauto’s die worden opgeladen met zonne-energie. Op termijn willen we elektrisch rijden met een deelauto koppelen aan lokaal opgewekte, duurzame energie.

Een belangrijk onderdeel van de proef is het gebruik van een applicatie voor de mobiele telefoon. Daarmee willen we bepalen of een elektrisch deelauto een nuttige bijdrage kan leveren aan de mobiliteitsbehoefte in Meerstad. We zouden het daarom leuk vinden als zoveel mogelijk buurtgenoten de app downloaden, die op dit moment helaas alleen werkt op telefoons met een Android besturingssysteem. Meer informatie kan je vinden op de website van Grunneger Power. Via die site kan je jezelf ook aanmelden voor het onderzoek.

Blik op Meerstad

Het is zo ver!

Onlangs hebben we onze coöperatie opgerichten. Op 8 maart tekenden we bij de notaris de statuten die hij vervolgens ook in het register inschreef. Vanaf nu kan je dus lid worden van de coöperatie! Dat kan door dit formulier even in te vullen.

De oprichting van de coöperatie en de eerste projecten die we willen gaan uitvoeren komen mede tot stand door subsidie vanuit het programma Lokale Energietransitie van de Provincie Groningen, Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energie Koepel en Grunneger Power.

Blik op Meerstad

Succesvolle avond over warmtepompen

In januari hebben we een succesvolle voorlichtingsavond gehad over warmtepompen. Er kwamen circa zeventig buurtbewoners die benieuwd waren hoe ze de warmtepomp beter kunnen gebruiken. Marco Nekeman gaf een presentatie over de beginselen van een warmtepomp (download). Aansluitend stelden de aanwezigen flink wat vragen gesteld. Een verslag in PDF-format is hier te vinden.

Warmtepompavond